ویژگی های یک تیم موثر:
یک تیم، گروهی از افراد است که در ارتباط با یک هدف مشخص کنار هم جمع میشوند. ازتیم، جهت انجام وظایفی که دارای پیچیدگی و دشواری است و قابل تقسیم بین اعضا باشد، استفاده میشود. تیم ها به طور معمول دارای اعضایی هستند که با برخورداری از مهارتهای مکمل، باعث هم افزایی در طی یک تلاش هماهنگ شده میگردند، به طوری که نقاط قوت هر عضو تیم به حداکثر و نقاط ضعف آنها به حداقل خواهد رسید.
یک تیم، شامل دو یا چند نفر است که کنار هم جمع شدهاند و هر یک نقشهای مشخص و مهارت مکمل دارند و کارهایی که به یکدیگر وابسته هستند را انجام میدهند و تلاش می کنند خود را با دیگر اعضای تیم منطبق کنند و به دنبال یک هدف مشترک هستند و خود را نسبت به کاری که انجام میدهند و نسبت به هم تیمیها مسئول میدانند.

برای کار تیمی شش اصل وجود دارد:
- تعداد افراد کمتر از ۱۲ نفر باشد.
- مهارتهای مکمل هم در تیم باشد.
- قصد و هدف افراد مشترک باشد.
- رویکرد کاری توسط تمامی اعضای تیم مورد قبول باشد.
- همه افراد مسئولیت خود را قبول و پاسخگو باشند.
۶ برتری کار گروهی:
۱. پرورش خلاقیت و کار گروهی:
زمانی که افراد با هم در یک گروه فعالیت میکنند، خلاقیت رشد میکند. زمانی ایدههای دست اوّل بوجود میآید که افراد گروه دیدگاههای دیرین انفرادی خود را کنار بگذارند. از بهم پیوستن دیدگاههای منحصر بفرد هر یک از اعضای تیم، برای دست یافتن به راهحلهای فروش بیشتر، کارسازتر است. کار تیمی، دانش به اشتراک گذاشته در محل کار را به بیشینه رسانده و در یادگیری مهارتهای جدید به شما کمک میکند، طوری که میتوانید برای بازمانده کار خود از آنها بهرهمند شد.
همراهی در یک پروژه، شور و اشتیاق برای یادگیری ایجاد میکند که بیشتر کارهای انفرادی بینصیب است. زمان تبادل یافتهها با سایر اعضای تیم، برای کارکنان اشتیاقآور بوده و منتهی به پروراندن دانش فردی و تیمی میشود.
۲. تقویت توانایی هایی افراد:
کارکردن با یکدیگر به کارکنان این فرصت را میدهد که روی تواناییهای هم تیمیهای خود پیشرفت کنند. درحالی که نکته قوت شما تفکر خلاقانه است. همکار شما امکان دارد در کار ساماندهی و طراحی و تنظیم خوب باشد. در تبادل تواناییهای خود با تیم کوتاهی نکنید.
اکثراً، دلیل اثربخشی کار تیمی این است که اعضای تیم برای ارائهی تواناییهای فردی به یکدیگرتکیه میکنند.اعضای تیم با نظاره فرایندها ورای مهارتهای فردی، یاد میگیرند که به چه نحوی تواناییهای خود را ترکیب کرده و به تیمی محکمتر و قویتر مبدل شوند.
۳. ایجاد اعتماد:
اعتماد، با تکیه بر یکدیگر شکل میپذیرد، و با کار تیمی روابط بین همکاران قویتر میشود. بعضی اوقات با داشتن اختلاف، تیم کاردان، از کار باهم لذت میبرند و تیم قویتری پدید میآورند. هنگامی که به همکار خود اعتماد و اطمینان میکنید، پایه و اساس یک پیوند بنیانگذاری شده و سبب میشود که تداخلهای جزئی قابل تحمل باشند.
اعتماد به هم تیمیها، در شما احساس امنیت حاصل میکند. که باعث میشود، ایدهها پدیدار شوند. این مطلب به راحتی کارکنان با یکدیگرانجامیده و یکدیگر را تشویق کنند.
بدون اعتماد، تیم گسسته میشود و نمیتواند در طرحهای خود موفق شود. در تیمها، افراد یکدیگر را به پایداری و ایستایی میرسانند و توانایی خصوصیات فردی، به تشکیل گروه با نظم و درست منجر میشود. با همکاری یکدیگر اعضاء تیم میآموزند که موققیت یا عدم موفقیت تک تک اعضای تیم را تحت تاثیر قرار میدهد.
۴. مهارتهای حل اختلاف را میآموزد:
هنگامی که با همدیگر یک تیم بیهمتا را تشکیل میدهید، وجود ناسازگاری، دوری ناپذیر است. کارمندان با زمینهها و روش کار و عادات مختلف هستند. هرچند این نظرهای مختلف، موجب کارآمدی میشود. اما امکان دارد رنجشهایی را هم بوجود آورد و به سرعت به درگیری مبدل شود.
زمانی که در شرایط کار تیمی، اختلاف پیش آید، کارکنان موظف میباشند این موارد را به جای سپردن به مدیریت، بین خودشان پایان دهند. آموزش حل اختلافات، نخستین مهارتی است که کارکنان میتوانند برای مبدل شدن به مدیرانی کاردان به کار گیرند.
۵. حس مالکیت را ترویج میدهد:
پروژههای تیمی، کارکنان را راغب میکند که از شریک شدن خود احساس سربلندی کنند. روبرو شدن با موانع و اجرای کاری موثر، موجب میشود اعضای تیم احساس رضایت کنند. سعی و کوشش در مسیر رسیدن به اهداف شرکت، اجازه میدهد کارکنان احساس وابستگی به شرکت را داشته باشند. این امر پایداری بهوجود میآورد، که منجر به رضایت شغلی بیشتر در بین کارکنان میشود.
کار تیمی تنها برای کارکنان مفید نیست. در مدت زمان طولانی به سود کارفرما است. کارمندانی که با محیط کار خود ارتباط مستقیم دارند احتمال ماندگاری آنان در شرکت زیاد است. بیشتر کارکنانی که شغل خود را رها کردند، حقوق و دستمزد کم را دلیل کار خود میدانند، کار گروهی موجب درگیر شدن افکار کارکنان در شرکت شده و باعث بروز ایدههای بزرگتری میشود.
۶. تشویق ریسک پذیری سالم
کارمندی که به تنهایی درگیر روی پروژه است، شاید از نظریههای خارج از قانون، اطاعت نکند. اگر در پروژهای با کار فردی، کارمندی موفق نشود، فشاری از شماتت او را فرا میگیرد. در صورتی که امکان دارد منزلت کامل پروژه تیمی سهم شما نشود، با کار در کنار افراد دیگر، تعهدی در برابر شکست پیدا میکنید.
کار کردن همچون یک تیم موجب میشود اعضای تیم احتمال خطرپذیری بیشتری را داشته باشند، زیرا موقع شکست، به پشتیبانی کل گروه اعتقاد دارند. در برابر تبادل موفقیت در تیم، تجربهای دلنشین است. زمانی که تیمی در کنار یکدیگر به موفقیت دست مییابد، نظریههای شورشی بدون شک بوجود میآید.در بیشتر موارد، ایدههایی با ریسک بالا به بهترین ایدهها مبدل میشود. کار تیمی این فرصت را به کارکنان میدهد که با آزادی بیشتری در مورد ایدهها تفکر کنند.
امکان دارد که در تیم هیچ حرفی از«من» در میان نباشد، اما کار تیمی میتواند برای هر یک از کارکنان منفعت شخصی داشته باشد. در محیط کاری زمینه برای رقابت ایجاد کنید تا برای رشد و پیشرفت شما فرصتی خلق شود. در کنار آن، برای برطرف کردن مشکلات راه و روشی را بیاموزید و به هم تیمی خود اعتماد کنید تا بهترین نظریهها و ایدههای خود را برای شما بازگو کنند. از اعضای تیم خود درس بگیرید و روی توانایی یکدیگر، برای کسب نتایج قابل ملاحظه در محل کار تمرکز نمایید.
مزایای کار تیمی
۱. افزایش کارایی:
هرازگاهی پروژهایی در اختیار خواهد بود که مجال انجام آنها غیر عقلانی و غیر قابل مناظره است. در چنین زمانی بکار بردن تمام توانایی کافی نیست، بلکه باید به درستی کارها را قسمت و مدیریت کنید. با بکار بردن تجربه و تخصص افراد ، به اهداف دلخواه دست یافته و وظایف در زمان تعیین شده و با کمترین اشتباه انجام میگیرد.
۲. تکمیل نقاط قوت یکدیگر
شرایطی را در نظر داشته باشید که تیم شما دارای دو طراح باشد یکی طراح چیرهدست و مهارتهای چشمگیر دارد اما در زمان تعیین شده کار را به سرانجام نمیرساند! یک طراح دیگر مهارت و زبر دستی طراح اولی را ندارد اما در زمان مقرر همیشه کار را تحویل میدهد. شما با در کنار هم قرار دادن این دو طراح در یک تیم، اطمینان داشته باشید که کار در زمان تعیین شده و به دور از هر گونه عیب و نقص تحویل داده خواهد شد.
۳. نوآوری از طریق درگیری سازنده
مشکلی دارید که همه اعضای تیم را درگیر کرده است؟ برای حل این مشکل یک برگ برنده به تیم نشان دهید. برخورد شخصیت ها این تونایی را دارد که به هماهنگی و ایجاد راهحلهایی منجر شود که هیچ شخصی در نظر نداشته باشد؛ چون “گروهی اندیشیدهاید”. با وجود این، در مورد عاقبت طولانی مدت آگاهتر باشید. درگیری سازنده میتواند به آسانی به چیزی ویران کننده مبدل شود، از این رو، بکار بردن برگ برنده باید تنها به عنوان یک راه حل موقت در نظر گرفته شود.
۴. تعویض کمتر کارکنان
یک تیم خوب، به مانند مکان مورد علاقه شما، دوستانه، صمیمی و گرم است. تنها اختلاف این است که کارکنان به تفریح مشغول نبوده و برای اهداف مشترک و دلایل کاری با هم همکاری میکنند. با حفظ اثربخشی تیمی و مکانی مثبت، میتوانید تعویض کارکنان را به کمترین میزان ممکن برسانید و از صرف هزینه برای تعدیل نیرو و جذب نیروی جدید دوری نمایید.
۵. انعطاف پذیری نیروی کار
به جای داشتن برنامه همیشگی استخدام، میتوان از کارمندان برای انجام مسئولیتهایی خارج از سِمت شغلی خود تمرین داد تا در مواقع اضطراری در صورت وجود فشار در کارهای شرکت بتوانند از آنان کمک گرفت.